menu


*jadłospis*

 
data śniadanie zupa II danie podwieczorek
poniedziałek
14.01
Pieczywo mieszane z masłem, pierś indycza, sałata
*(alergeny: 1,3,7)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami *(,2,7,9) Kopytka, kompot wieloowocowy *(1,3,7,9) Budyń z musem truskawkowym, cytrynada
*(7)
0,5 jabłka
wtorek
15.01
Zupa mleczna z makaronem, bułka grahamka z dżemem brzoskwiniowym, herbata wieloowocowa *(1,3,4,7) Zupa ogórkowa *(6,7,9)
 
Kurczak mcnuggets, surówka z marchewki z jabłkiem i jogurtem greckim, ziemniaki puree *(1,3,6,7,9) Serdelki na ciepło, chlebek pszenny z masłem *(7)
środa
16.01
Herbata wieloowocowa, pieczywo mieszane z masłem, pasta z ryby i jajka, ogórek kwaszony *(1,3,7) Zupa jarzynowa *(7)
 
Naleśniki z serkiem waniliowym, kompot z jabłek *(1,3)
 
Drożdżowe rogaliki z jabłkiem (wyrób własny), woda *(1,3,7)
czwartek
17.01
Szwedzki stół : kakao, pieczywo mieszane z masłem, polędwica indycza, ser żółty, ogórek świeży *(1,3,7) Zupa krupnik z natką pietruszki *(7,9) Pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty białej z marchewką, woda *(3,7,9) Grahamka z masłem, jajkiem, herbata żurawinowa *(1,3,7)
piątek
18.01
Pieczywo mieszane z masłem i pastą twarogową, herbata, owoc
*(1,3,7)
Zupa grysikowa *(1,7)
 
Spaghetti z sosem pomidorowym, kompot *(1,7,9)
 
Wafle ryżowe z dżemem, mleko waniliowe, owoc *(1,3,7)
Poniedziałek 21.01 Kawa mleczna , herbata, kiełbasa grzana, chleb z masłem *(1,3,6,7) Zupa grochowa z ziemniakami *(6,7,9)
 
Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem pomidorowym, kompot 
*(1,3,6,7,9)
Gruszki w sosie waniliowym, sok
*(1,3,6,7)
Wtorek
22.01
Kakao, herbata, pieczywo mieszane z pasta jajeczną i szczypiorkiem, owoc *(1,3,6,7,) Zupa brokułowa z ziemniakami *(6,7,9) Kurczak w sosie potrawkowym z ryżem, marchewka z groszkiem, kompot
*(1,3,6,7,9)
Ciasto marchewkowe – wypiek własny, owoc, herbata *(1,3,6,9)
Środa
23.01
 Herbata z cytryną i miodem, pieczywo mieszane z masłem szynką drobiową i warzywami, owoc *(1,3,7) Zupa pomidorowa *(7)
 
Ryba w cieście naleśnikowym, surówka z kapusty kwaszonej z marchewką i jabłkiem, ziemniaki, sok malinowy *(1,3,6,7,9) Jogurt owocowy, herbatnik, herbata
*(1,3,)
czwartek 24.01 Bułka wieloziarnista z masłem, serem żółtym, słupki warzyw, herbata, kakao *(1,3,6,7,9) Zupa z zielonego groszku z zacierką *(7,9) Kopytka z kapustą gotowaną, kompot *(1,3,6)
 
Gofry z cukrem pudrem, owoc, herbata z cytryną *(1,3,7)
piątek
25.01
 Owsianka na mleku, herbata, pieczywo mieszane z wędliną i sałatą ogórek kwaszony , owoc *(1,3,7) Zupa ryżanka z dodatkiem natki pietruszki *(1,7) Jajko sadzone, szpinak na krótko, ziemniaki, kompot *(1,3,6,7,9)
 
Jogurt, wafel ryżowy, herbata  *(,7)

Godziny posiłków:

śniadanie godz. 8.30,    zupa  godz. 10.30,    II danie godz. 13.30,  podwieczorek godz. 14.45 

Alergeny: Mleko i produkty pochodne, gluten, jaja, orzeszki ziemne, laktoza, orzechy, seler, gorczyca, sezam , ziemniaki, pietruszka korzeń, ryba, truskawki.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występują wyraźne wskazania lekarza (w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola / klubu malucha stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla najmłodszych dzieci może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka/ woda niegazowana /
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami pod jadłospisem.
* Śniadania podawane w formie „Szwedzkiego stołu”