menu


*jadłospis*

 
data śniadanie obiad I obiad II przekąska
poniedziałek
01.01
Szęśliwego Nowego Roku Szęśliwego Nowego Roku Szęśliwego Nowego Roku Szęśliwego Nowego Roku
wtorek
02.01
Owsianka na mleku, Rogal z masłem i miodem, Herbata Zupa ogórkowa Jajko sadzone, ziemniaki puree, marchewka gotowana
Kompot owocowy
Mandarynki
Ciastko owsiane
Sok / Woda
środa
03.01
Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem i szczypiorkiem
Kakao
Zupa pomidorowa Pieczeń z karkówki, ziemniaki, buraczki
Kompot owocowy
Jogurt owocowy
Herbata owocowa / Woda
czwartek
04.01
Bułka graham z masłem, szynką gotowaną i ogórkiem zielonym
Kawa mleczna
Zupa jarzynowa Makaron świderki z twarogiem, sos truskawkowy
Kompot owocowy
Banan
Wafel ryżowy
Sok / Woda
piątek
05.01
Chleb wiejski z masłem, twarogiem i pomidorem
Herbata
Krupnik z kaszą Pulpety rybne z warzywami i sosem pomidorowym, ziemniaki
Kompot owocowy
Jabłko
Chrupki kukurydziane
Sok / Woda
poniedziałek
08.01
Bułka grahamka z masłem i serkiem almette
Kakao
Kapuśniak mazurski z kaszą Placki ziemniaczane
Kompot owocowy

 
Mandarynki
Ciastko owsiane
Sok / Woda
wtorek
09.01
Płatki miodowe na mleku
Pieczywo mieszane z masłem i dżemem
Słupki ogórkowe
Zupa grochowa Gotowane kuleczki wieprzowe, puree ziemniaczane, bukiet warzyw gotowany na parze, Kompot owocowy Jogurt owocowy
Herbata owocowa / Woda
środa
10.01
Chleb słonecznikowy z szynką na sałacie
Herbata owocowa
Zupa – krem z warzyw Nugetsy drobiowe, ziemniaki, Surówka z marchewki z jabłkiem, Kompot owocowy
 
Babka marmurkowa
Sok / Woda
czwartek
11.01
Bułka z masłem, serem topionym i rzodkiewką
Kawa mleczna
Rosół z makaronem Pałka z kurczaka duszona w sosie, puree ziemniaczane, surówka z selera, Kompot owocowy Serek waniliowy
Chrupki kukurydziane
Sok / Woda
piątek
12.01
Parówka z wody Chleb wiejski z masłem i pomidorem, Herbata Ryżanka Ryba, ziemniaki, ogórek kwaszony, Kompot owocowy Banan, Ciastka Be-Be
Herbata miętowa / woda

Godziny posiłków:

śniadanie godz. 8.00,    obiad I godz. 11.30,    obiad II godz. 13.30,    przekąska godz. 15.15

Alergeny: Mleko i produkty pochodne, gluten, jaja, orzeszki ziemne, laktoza, orzechy, seler, gorczyca, sezam , ziemniaki, pietruszka korzeń, ryba, truskawki.

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji nauczycielowi w grupie.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występują wyraźne wskazania lekarza (w takim przypadku należy dostarczyć do przedszkola / klubu malucha stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla najmłodszych dzieci może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka/ woda niegazowana /
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami pod jadłospisem.
* Śniadania podawane w formie „Szwedzkiego stołu”



*napisz do nas*